Вашата поръчка е 0лв.

Компаниите за мебели разширяват бизнеса си в България

 "С развитието на строителството и пазара на недвижими имоти все повече компании за мебели отварят свои магазини у нас или разширяват съществуващите си обекти, показват наблюденията в сегмента. В събота отваря обновеният мебелен център "Лабиринт", който се намира в столичния квартал "Люлин". Няколко дни преди това гръцката верига за мебели SATO обяви, че има планове за навлизане на българския пазар и това трябва да стане през следващите една или две години.

 

 

Това става само месец-два, след като в София бяха открити два големи търговски центъра, специализирани само в продажбата на мебели и стоки за дома - "Зона фор хоум" и "Мобексперт".

Мебелният център "Лабиринт" е на четири етажа и в него има пълен избор за обзавеждане и оборудване на дома. Асортиментът в него включва и продукти за офиси, хотели и др. общи помещения и сгради.

В момента мебелният център "Лабиринт" е три пъти по-голям от първоначалния си вариант, в който работеше през последните години. Разширението на обекта започна през 2006 г. и в момента той е около 20 хил. кв.м търговска площ.

В района на "Лабиринт", пак в столичния квартал "Люлин", наскоро отвори друг мебелен център - "Зона фор хоум", в който инвеститор е "Евро паралел". Обектът взе награда "Сграда на годината" в категорията за търговски комплекси.

Все повече фирми от Балканите стъпват у нас

Към пазара на търговия с мебели у нас гледа и гръцката верига SATO, която преди дни обяви, че до 2009 г. има намерение на стъпи в България. Информацията съобщи гръцката медия Naftemporiki. Освен в България компанията иска да разширява бизнеса си и в останалите страни от Балканите. Компанията ще навлиза на пазара у нас с марката си "Ентос" (Entos), съобщава изданието, цитирайки изпълнителния директор Гиоргос Савулидис. През следващата година дружеството планира да вложи 24 млн. евро в нови търговски обекти.

"Ентос" в момента има 7 хипермаркета, последният от които беше открит наскоро в Солун. Площта му е 5400 кв.м.

Прогнозите на компанията са през тази година да достигне продажби от 100 млн. евро. Дружеството е създадено през 1973 г. и е листвано на борсата в Атина.

Българският пазар става все по-привлекателен за компании от съседните страни, показва развитието му напоследък. Преди няколко месеца в България отвори първият мебелен хипермаркет на румънската верига "Мобексперт", който се намира в Люлин. Той е разположен на 11 хил. кв.м. По-голямата част от продуктите са румънско производство, а по-малката (около 20%) идва от италианските фабрики.

Това е и първата сериозна инвестиция на компанията в чужбина (10 млн. евро) и тя беше направена с плановете да бъде последвана от други вложения. "Мобексперт" иска да отваря и нови магазини в България."

 

От Зорница МАРКОВА : Дневник : 14 дек 2007

 

Like