Вашата поръчка е 0лв.

Величка Теохарова: От Англия поръчват наши мебели по интернет

"Семейната компания "Теохарови - Петрич" получи наградата "Мебел на годината" на пролетното изложение в Пловдив. Призът беше връчен за оригиналните луксозни маси, столове и салонни бюфети от масивно дъбово дърво, които успешно се конкурират с вносни образци. Предприемачите са на пазара от 13 години, като половината от продукцията им се изнася в Европейския съюз, САЩ и Балканите.

Какви са очакванията ви от тазгодишното изложение?

- Компанията ни се представя на пролетното изложение още от 1993 г., когато започнахме производството си. Известно време се отказахме от участия в Пловдив поради отлив и липса на интерес от фирмите в бранша. От миналата година обаче панаирът върна имиджа си и отново се представяме. Тази пролет излагаме новите си разработки на мебели от масивен дъб.

Участията в изложения е сред основните ни стратегии при намиране на клиенти. От създаването на компанията изнасяме активно - първо в Македония и Израел, а после намерихме партньори и в САЩ. Освен в Пловдив сме участвали и в много други изложения в страната и зад граница. Свързахме се с търговски представители на датски и английски мебелни къщи, с които продължаваме да работим. Имаше периоди, в които сме изнасяли по 4 хиляди стола на месец за Дания. В Ирландия и Великобритания се търси най-много дъбови мебели и отскоро се ориентирахме към тези столове. Нашите дъбови столове и маси бяха хит на изложението в Бирмингам, затова ги представяме сега и на Пловдивския панаир.

През 2004 г. бяхме сертифицирани по ISO 9001 от великобританската сертификационна компания BVQI и това ни отвори много повече европейски пазари.

Как се насочихте към мебелното производство?

- Фирмата ни е семейна, развиваме бизнеса си от 1993 г. Съпругът ми е завършил архитектура и дървообработване и така се насочихме към мебелопроизводството. Първоначално започнахме само с производство на столове и после преминахме към различен дизайн маси. Развивали сме се стъпка по стъпка, никога не сме рискували. Дори първия заем, който взехме, беше малък, за да видим как ще се справим. Купихме първите машини на старо от Италия, Гърция и Германия. Постепенно разширихме производството, взехме следващите заеми и построихме първия си завод в село Дрангово, на 6 км от Петрич

Фирмата вече е голяма, правим втора фабрика, а в производството са заети над 100 души. Наскоро се оборудвахме с модерни италиански сушилни "Нарди", които са много важни за обработката на масивното дърво. Те са с електронно управление и са много важни за бързината на производството. За разлика от други компании ние никога не сме ползвали средства от фондове, всичко сме постигнали сами.

Какво ви носи успех при вноса?

- Има много тънки моменти в този бизнес. Направата на стол е най-трудното в мебелната промишленост и смея да твърдя, че в момента сме единствените в България, които произвеждаме столове и кресла с огънати облегалки за гръб и ръце. Прилагаме специална технология, при която дървото се извива до 5 сантиметра. Това придава изящен вид на столовете. От друга страна, се избягва излишното лепене при свързването на рязаните елементи. За разлика от други производители ние сме се специализирали само в мебели от масивно дърво - чам, бук, а отскоро и дъб. Столовете са в луксозния клас с тапицерия.

Първоначално започнахме със собствени разработки, заимствали сме и от водещи дизайнери, защото в този бизнес е много важно да се следят модерните тенденции. В Троянско и в Банско също правят мебели от масив и това е важно за българските производители, които искат да се наложат на европейските пазари. Това ни откри пътя към претенциозните клиенти в Европа и в момента изнасяме за Великобритания, САЩ, Ирландия и др.

Как оценявате пазара на мебели и какви са тенденциите?

- Конкуренцията навсякъде е голяма, но когато един производител държи на доброто качество и следи тенденциите, той може да се наложи. Българското мебелопроизводство е със стари традиции, цените ни вече са конкурентни, затова и партньорите ни търсят.

След като се сертифицирахме по ISO, за нас бяха отворени много врати. На интернет страницата на компанията сме посочили номера на сертификата и това е сигнал към партньорите, че произвеждаме по европейски образец. Англичаните пазаруват повече по интернет, затова и получаваме много заявки от частни лица, които са харесали нашите мебели. Износът през последните две години нарасна с около 10 процента и това основно се дължи на сертифицираната продукция. В момента половината от производството е за вътрешния пазар, останалото - за износ.

Обзавеждали сме и много луксозни заведения и ресторанти във Виена, 4- и 5-звездни хотели по цялото Черноморие - Златни пясъци, Слънчев бряг, световния център "Интерпред" и др.

Какви са предимствата ви пред останалите фирми на пазара?

- Реагираме много бързо и дори най-сложната поръчка можем да изработим за 15 дни. Често хората искат да изработим столове и маси по техен модел. Гъвкави сме, дори ако се наложи да изпълняваме големи поръчки, и това се оценява от клиентите. В номенклатурата са включени 160 модела столове, като цените варират от 70 до 150 лв. Всяка година правим 10 нови вида, което нито една фабрика не може да си позволи.

Как разпространявате продукцията си на вътрешния пазар?

- В София наши представители са фирма "Станкови" и люлинският мебелен магазин Лабиринт". В останалите големи градове имаме фирмени магазини - Варна, Бургас, Благоевград и Петрич. Старите ни клиенти често се връщат

Дървообработващата промишленост трябва да спазва и строги норми за опазване на околната среда. Какви са инвестициите в тази област?

- Тенденцията е да се работи с водоразтворими байцове, които са екологично чисти и не замърсяват природата. Снабдяваме се от германската компания "Петер Лак", която има стогодишен опит в бизнеса с бои и лакове. Ние сме и техни дистрибутори за страната. Производството ни изхвърля дървесина и възнамеряваме да инвестираме в отпадни технологии. В момента работим над проект за производство на брикети. Фабриката ни е известна със затворения си цикъл на производство - от влизането на суровите трупи, през обработката на дъските с гатер и сушенето до готовите мебели.

Напоследък разширихме дейността си. Имаме проектантско бюро, което прави вътрешното обзавеждане на хотели и ресторанти, а отскоро и на частни домове. Съвместно с наши колеги, които правят мека мебел, разработваме общи проекти. Смятаме да разширим този бизнес."

Дневник : 21.05.2006
Интервюто: Екатерина Стоилова

Like